Verdwijnt HRM door E-HRM?

In maart 2013 bezocht ik de seminar/workshop E-HRM = fun van HR Praktijk en Afas in Leusden. Een zeer goed verzorgde seminar met een flinke hoeveelheid informatie. En fun! Terugkijkend naar deze blog zie ik dat er nog steeds geluiden klinken dat HRM door E-HRM zal verdwijnen.

In de getoonde 1- minute commercial van Afas wordt een goed beeld gegeven wat E-HRM voor HR(administratie) kan betekenen. De gehanteerde slogan luidt: zodat je meer tijd hebt voor je echte werk – namelijk tijd voor advies, beleid en de menselijke factor. Ondanks het enorme reclamegehalte van deze statement krijg ik onmiddellijk een hoera-gevoel. Zo werkt het niet alleen voor mij, maar voor vele mede-HRM’ers. Wij HR-mensen zijn immers geen fans van de administratie! Dus iedere optie om dit gemakkelijker of slimmer op te lossen zullen we toejuichen.

EINDELIJK tijd en ruimte overhouden om dát te doen waarvoor HRM op deze aardkloot is: Strategisch meedenken, de organisatie ontwikkelen. Talenten in kaart brengen en optimaliseren. De veranderingen in de organisatie managen, afgestemd op de omgevingsveranderingen. Trends in de markt en de maatschappij vertalen naar onze organisatie. En vooral is er dan ineens tijd voor de mensen in de organisatie, gewoon eens even koffie drinken en aandacht hebben, voeling houden met de mensen in de organisatie zodat HR loskomt van haar isolatie door tijdrovende administratie.

Met dit tevreden gevoel zit ik in de overigens schitterende theaterzaal van Afas en wat schetst mijn verbazing? Tijdens de discussie komt meerdere malen naar voren dat E-HRM HRM kan vervangen…? Een van de sprekers roept dat, hoewel zijn baas erg tevreden met hem is, hij toch echt niet vervangen gaat worden na zijn pensioen. Door het succes van E-HRM in zijn organisatie. In het publiek roept iemand zelfs dat haar HR afdeling tot doel heeft zich zelf overbodig te maken?? Ik vraag me onmiddellijk af wat deze mensen dan nu nog doen in hun organisatie, als zij blijkbaar overbodig zijn? Zonde van het geld, lijkt mij….Ondertussen spreekt de gastheer vrolijk door en lijkt er niets aan de hand. Kom op zeg, een hele zaal vol HRM’ers en niemand reageert zodra wordt beweerd dat ons vak overbodig gaat worden door de inzet van E-HRM!!

Ik denk aan een artikel van Marcel Knotter wat ik in december 2012 las in PW De Gids over de competenties die HRM’ers moeten hebben om invloed uit te kunnen oefenen in een organisatie. Dave Ullrich noemt er nu zes, waar hij in het verleden slechts vier rollen noemde: de Strategische Partner, de Change Agent, de Employee Champion en de Administrative Expert. In zijn nieuwe model is de Strategic Partner gewijzigd in de Strategic Positioner, de Change Agent is veranderd in de Change Champion. In de evolutie van het model van Ullrich zijn de Credible Activist, de Capability Builder en de HR Innovator er al eerder ingegroeid. Nieuw is de Technology Proponent die niet alleen de actieve rol in de toepassing van social networking-technologieën pakt maar ook HR analytics en E-HRM. De Administrative Expert is volledig verdwenen uit het model. En dat is niet voor niets. Het lijkt mij dat er voldoende invloedrijke rollen zijn voor HRM met of zonder E-HRM!

Ik voel de overtuiging; het is onmogelijk dat E-HRM volledig HRM zal vervangen! Kan E-HRM strategisch meedenken, veranderingen managen, trends vertalen in de organisatie zodat de organisatie in staat is te acteren in plaats van te reageren…is E-HRM in staat voeling te houden met de organisatie? Laat staan een kop koffie te drinken…? Ik bedenk me dat degenen die beweerden dat zij vervangbaar zijn door E-HRM ongetwijfeld in de HR Administratie werkzaam zijn. In dat geval geef ik ze van harte gelijk; de HR Administratie kan slimmer, anders, goedkoper, sneller en foutloos. Het is fun als de administratie uit handen wordt genomen, het is fun als dit goed gebeurd en nog meer fun als E-HRM ook nog eens belangrijke strategische informatie geeft zoals ken- en stuurgetallen. Dan is er nog een slag geslagen!

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *