Vertragen om te versnellen
De ‘Indian summer’ is nog in volle gang en gaat gepaard met de Week van het Werkgeluk. Nu zitten we weer in ons dagelijkse werkritme, maar hoe blijven we opgeladen, uitgerust en gelukkig?
Rust versus drukte
Tijdens de welverdiende vakantie hebben we onszelf opgeladen en plannen gemaakt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik maak vaak meer plannen voor het najaar dan voor Nieuwjaar. Plannen hoe ik mijn werk aanpak of welke focus ik in mijn opdrachten wil brengen. Maar ook en vooral plannen voor meer tijd, meer balans. Meer tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk voor me zijn, af en toe een museum bezoeken of gewoon een boek lezen op de bank. Vaker de trap nemen en echt wekelijks zwemmen. Omdat het gezond is, maar ook omdat het tijdens de vakantie zo goed voelt meer tijd voor jezelf te nemen.
Terug op de werkvloer
Eenmaal terug van vakantie pak je snel de gewone draad weer op en verval je in eerder ontstane routines. Nu ik enige weken weer aan het werk ben, merk ik het ook zelf. Toch die boterham achter het bureau eten, onder druk van een deadline net niet genoeg diepgang brengen in een vraagstuk, later naar huis gaan dan je gepland had om vervolgens in de file te belanden.
Uit de comfort zone
Toch zeggen alle theorieën dat het goed is om af en toe uit je routines, je comfort zone, te stappen. Uit je comfort zone stappen, waarom zou je? Het is best lekker om te weten waar je aan toe bent. De comfort zone geeft rust, reinheid en regelmaat. Maar kom je tot de beste ideeën vanuit deze veiligheid? Ontwikkel je jezelf voldoende om alle veranderingen aan te kunnen? Juist door zaken anders aan te pakken, letterlijk buiten de bekende wegen te stappen word je geïnspireerd.
Ik bezocht eens een seminar van Erik Smithuis over persoonlijk leiderschap. Een aangename confrontatie met jezelf en hoe goed het is om uit je comfort zone te stappen. Een van de quotes van Erik die mij het meest is bijgebleven en die ik veel gebruik in mijn werk én in mijn persoonlijke leven is: vertragen is versnellen. Een waarheid als een koe. Maar hoe werkt dat dan? Met aantal collega’s werkte ik aan voorbereiding brainstormsessie. Het programma stond, maar we waren niet echt tevreden. Een van de collega’s gaat even naar het toilet en keert terug met het sublieme idee, waardoor de meeting een succes kon worden. Doordat hij even uit onze brainstorm stapte kreeg het idee de ruimte. Maar ook: de tijd nemen om een plan goed uit te werken, de impact vooraf te analyseren, de stappen te beschrijven en draagvlak te creëren om vervolgens te ontdekken dat deze inspanning vooraf tot succes leidt.
Werkgeluk
Mensen houden van ‘short cuts’ en zeker in deze tijd waarin alles steeds sneller gaat, lezen we liever een samenvatting dan een rapport. We hebben de neiging snel tot een oplossing te komen. Daardoor verliezen we niet alleen focus, maar ook de kans op een creatieve aanpak en het betrekken van anderen. Dus door langzamer te gaan neem je de kans meer de diepte in te gaan waardoor je voorkomt de voor de hand liggende oplossing te kiezen, volgens Theory U. Een theorie die moeilijk in woorden te vatten is, die je moet ervaren.
Maar voor jezelf is het ook belangrijk dat je voldoende energie hebt om je werk te doen en daar plezier in te hebben. En dat brengt ons bij werkgeluk. Malika Naji-Boudellah schrijft voor Peperclip dat medewerkers werkgeluk ervaren als het werk goed is ingericht en voor voldoening zorgt. Uit een onderzoek van Hamburger en Bergsma (2011) blijkt dat het werk op de juiste wijze is ingericht als medewerkers autonoom mogen en kunnen zijn in hun werk, uitdagingen ervaren en deze ook kunnen realiseren, het gevoel hebben zinvol werk uit te voeren en sociale verbinding voelen met collega’s. Een van de tips om werkgeluk te verhogen volgens Bruel en Nauta (2016) is routine te vermijden en iedere termijn een nieuwe uitdaging of doel hebt en deze binnen de gestelde termijn kunt realiseren.
Week van het Werkgeluk
Dus de routine vermijden door regelmatig uit je comfort zone te stappen en het realiseren van je uitdagingen door af en toe te vertragen, draagt bij aan je werkgeluk. Deze week is het De Week van het Werkgeluk, de Nationale Vitaliteitsweek. Mijn voornemen is in ieder geval meer vakantiemomenten per dag in te bouwen. Momenten om even achter over te leunen, overzicht te hebben en zo vaker te vertragen om te versnellen.
0 reacties