Blogs

Een beetje LEAN en een beetje van mezelf….

Een beetje LEAN en een beetje van mezelf...

Als HR professional krijg je te maken met meerdere modellen en methodieken, theoretische kaders en tools om je werk goed uit te kunnen voeren. Een gereedschapskist vol met manieren om in te zetten wanneer het nodig is. Tussen verschillende disciplines bestaat uitwisseling van methodieken. Wat goed werkt in de GGZ, kan net zo goed werken in de begeleiding van medewerkers. Changemanagementtechnieken zijn net zo bruikbaar in de HR praktijk. Zo groeit de toolbox van HR professionals langzamerhand. LEAN technieken maken inmiddels ook onderdeel uit van het standaard pakket. (meer…)

Blogs

De kracht van kiezen

De kracht van kiezen

Het is niet gemakkelijk je baan te verliezen. Je raakt in een carrousel van emoties vanaf het moment dat je verneemt dat de organisatie waar je werkt in zwaar weer verkeert en dat maatregelen nodig zijn. Daarna kom je in een proces waarin je moet afwachten. Wat gaat men doen? Gaan er functies verdwijnen of verminderen en zo ja, zit jouw functie daarbij? Of gaan je vaste maatjes het veld moeten ruimen? Het is een proces waarin je “out of control” bent, het overkomt je, je moet er door heen. Je bent afhankelijk. En ondanks je emoties en de effecten die de maatregelen op je hebben, probeer je er het beste van te maken. (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

Vertragen om te versnellen

Vertragen om te versnellen

De ‘Indian summer’ is nog in volle gang en gaat gepaard met de Week van het Werkgeluk. Nu zitten we weer in ons dagelijkse werkritme, maar hoe blijven we opgeladen, uitgerust en gelukkig? Rust versus drukte Tijdens de welverdiende vakantie hebben we onszelf opgeladen en plannen gemaakt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik maak vaak meer plannen voor het najaar dan voor Nieuwjaar. Plannen hoe ik mijn werk aanpak of welke focus ik in mijn opdrachten wil brengen. Maar ook en vooral plannen voor meer tijd, meer balans. Meer tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk voor me zijn, af en toe een museum bezoeken of gewoon een boek lezen op de bank. Vaker de trap nemen en echt wekelijks zwemmen. Omdat het gezond is, maar ook omdat het tijdens de vakantie zo goed voelt meer tijd voor jezelf te nemen. Terug op de werkvloer Eenmaal terug van vakantie pak je snel de gewone draad weer op en verval je in eerder ontstane routines. Nu ik enige weken weer aan het werk ben, merk ik het ook zelf. Toch die boterham achter het bureau eten, onder druk van een deadline net niet genoeg diepgang brengen in een vraagstuk, later naar huis gaan dan je gepland had om vervolgens in de file te belanden. (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

De glimlach van een leidinggevende

De glimlach van een leidinggevende

Toen ik jaren geleden als HR professional werkzaam was in de contactcenterbranche, wilde de algemeen directeur van het bedrijf dat mensen met een glimlach achter de telefoon zaten. Hij zei altijd dat je een glimlach kunt horen. We moesten daar een beetje om grijnzen. Hoe kon dat nou? Het fijne aan werken aan de telefoon was toch onder meer dat je gewoon je werk in je joggingbroek kon doen, desnoods met chagrijnig gezicht? Later in mijn loopbaan ben ik steeds meer gaan geloven in de kracht van een glimlach. Tegenwoordig is happiness op de werkvloer is een steeds belangrijker thema, zeg gerust een trend. Happiness wordt zelfs gezien als businessmodel, niet als doel op zich, maar als methode om je doelen te behalen. Zoals Richard Branson beweerd, zorgt een gelukkige medewerker voor een gelukkige klant. Ik ben gaan geloven in de kracht van de positieve benadering, dus deze bewering spreekt mij erg aan. Maar wat doet een glimlach eigenlijk met je? (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

Feedback? Wegwezen!

Feedback? Wegwezen!

Vorige week reed ik in de ochtend naar mijn opdrachtgever in Amsterdam en luisterde naar mijn favoriete radiostation; de ochtendshow van Q Music met Mattie, Fien en Igmar. Nieuwslezer Fien vertelde dat Harvard jarenlang onderzoek had gedaan in een team waar medewerkers het eigen functioneren en dat van collega’s beoordeelden. En wat bleek? De medewerkers kunnen eigenlijk niet zo goed konden omgaan met kritiek. Hoe meer negatieve feedback de medewerkers ontvingen, hoe meer moeite ze besteedden aan het opbouwen van nieuwe netwerken, aldus één van de onderzoekers Paul Green. Men ging dus op zoek naar een nieuwe baan. Ook in een nagebootste situatie zag men dit gedrag: ontwijken van negatieve feedback en ‘shoppen naar bevestiging’. Logisch, we hebben een diepe behoefte ons te omringen met mensen die ons bevestigen. Niet is fijner. Toch kan het je omringen met mensen die je bevestigen riskant zijn, volgens Green. Je maakt jezelf blind voor aspecten die je kunt verbeteren. Wie echt wilt slagen in het werk én in het leven moet de harde waarheid accepteren en er echt iets mee proberen te doen. (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

Weg met functioneringsgesprekken! Maar wat dan?

 

Weg met functioneringsgesprekken! Maar wat dan?

Weg met functioneringsgesprekken!” “Beoordelingsgesprekken; stop ermee!” “Zijn beoordelingsgesprekken een blok aan je been?” “Waarom beoordelingsgesprekken niet werken.” “Beoordelingsgesprekken moeten anders!” Een aantal titels van recente op LinkedIn. Ook ik deel regelmatig updates over dit onderwerp, waaronder “Gemeente Rotterdam krijgt personeelsgesprekken zonder vinkjes” en enige tijd geleden “Waarom het beoordelingsgesprek oude stijl niet werkt” (beiden van Xperthractueel.nl). Zelden had ik zoveel views gehad op een gedeeld artikel. Beoordelings- en functioneringsgesprekken raken ons blijkbaar enorm…..we vinden het lastig en vinden dat het ons te weinig oplevert. We hebben er ronduit een hekel aan! (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

Verdwijnt HRM door E-HRM?

Verdwijnt HRM door E-HRM?

In maart 2013 bezocht ik de seminar/workshop E-HRM = fun van HR Praktijk en Afas in Leusden. Een zeer goed verzorgde seminar met een flinke hoeveelheid informatie. En fun! Terugkijkend naar deze blog zie ik dat er nog steeds geluiden klinken dat HRM door E-HRM zal verdwijnen. In de getoonde 1- minute commercial van Afas wordt een goed beeld gegeven wat E-HRM voor HR(administratie) kan betekenen. De gehanteerde slogan luidt: zodat je meer tijd hebt voor je echte werk - namelijk tijd voor advies, beleid en de menselijke factor. Ondanks het enorme reclamegehalte van deze statement krijg ik onmiddellijk een hoera-gevoel. Zo werkt het niet alleen voor mij, maar voor vele mede-HRM’ers. Wij HR-mensen zijn immers geen fans van de administratie! Dus iedere optie om dit gemakkelijker of slimmer op te lossen zullen we toejuichen. EINDELIJK tijd en ruimte overhouden om dát te doen waarvoor HRM op deze aardkloot is: Strategisch meedenken, de organisatie ontwikkelen. Talenten in kaart brengen en optimaliseren. De veranderingen in de organisatie managen, afgestemd op de omgevingsveranderingen. Trends in de markt en de maatschappij vertalen naar onze organisatie. En vooral is er dan ineens tijd voor de mensen in de organisatie, gewoon eens even koffie drinken en aandacht hebben, voeling houden met de mensen in de organisatie zodat HR loskomt van haar isolatie door tijdrovende administratie. (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Blogs

Slimmer werken

Slimmer werken - Interview met Gerdia Slagman

Slimmer werken, verbeteren van de productiviteit en de dienstverlening. Oplossingen werden voornamelijk gezocht in de techniek, maar sociale innovatie wint aan terrein. Toch is er nog veel onduidelijkheid. Wat is sociale innovatie nu eigenlijk? Rianne van der Meer interviewt verschillende HR- en veranderexperts over hun visie en is op zoek gegaan naar concrete voorbeelden en resultaten. Gerdia Slagman heeft meer dan 25 jaar ervaring in HRM vakgebied o.a. bij KPN en SNT. Inmiddels werkt zij als HRM interim professional www.slagmanhrmtotaal.nl en is MT-lid bij Amfors. Amfors Groep is het leer-werkbedrijf voor mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt in Amersfoort e.o. (meer…)

Door Gerdia Slagman, geleden
Contact
Gerdia Slagman
gerdia@slagmanhrmtotaal.nl
06-18608736
Adres:
Jolkade 4, 2725 AB Zoetermeer
Gegevens
Bank NL43INGB0007382886
KvK 55938361
Meld je aan voor mijn Nieuwsbrief!
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan en ontvang
1 x per kwartaal mijn bijzondere Nieuwsbrief